Faalangst is de angst om te falen.
Deze angst is niet de hele tijd aanwezig, maar komt naar voren in situaties dat er iets te presteren valt en de concentratie ligt bij de mogelijke mislukking. Het is niet te vergelijken met de gezonde spanning die veel mensen hebben voordat ze iets belangrijks moeten doen. Die spanning is er niet voor niets, het helpt je focussen, het onderste uit de kan halen, beter presteren.
Anders is het als je buikpijn, diarree, hoofdpijn, hartkloppingen of andere lichamelijke reacties krijgt van de spanning voor een presentatie, toets, examen of feestje waar je niemand kent.
Bij faalangst treedt er een stressreactie op in de hersenen. Het brein denkt dat er een levensbedreigende situatie aan de hand is en reageert door in de overlevingsstand te schieten. Freeze- Fight -or- Flight reactie wordt dat genoemd.
Wat kan de training voor jou of je kind betekenen?
Meer inzicht in je faalangst en de tools ermee om te gaan, kunnen je veel brengen. Je zal op een minder gespannen manier op deze situaties reageren. Doordat je meer ontspannen bent, zal je minder last krijgen van de lichamelijke klachten die in relatie staan met je faalangst zoals; hoofdpijn, buikpijn, verstoorde stoelgang, vermoeidheid, etc.. Dit geldt ook voor kinderen. Bovendien zal je meer op je niveau kunnen presteren, omdat je weet hoe je moet doen als je merkt dat je blokkeert.