Meer informatie over hoogsensitiviteit

“Hoogsensitiviteit is een eigenschap die zich kenmerkt door de gevoeligheid voor prikkels en de intense verwerking ervan.”

20% van de mensen zijn hooggevoelig. Het is een eigenschap die doorgegeven wordt via de genen en is géén stoornis of handicap. De zintuigen registeren meer prikkels dan bij mensen die niet hooggevoelig zijn. Al deze prikkels, zowel zintuiglijk als emotioneel, worden dan vervolgens ook nog op een heel intense manier verwerkt.

Dat kost veel energie en kan leiden tot overprikkeling. Het brein heeft te veel informatie te verwerken en gaat in de overlevingsstand. Overprikkeling kan er op verschillende manieren uitkomen wat per persoon verschilt. Als je introvert bent, zal je je eerder terugtrekken of afsluiten. Een extravert persoon kan dan boos worden of gaan huilen.

Hooggevoeligheid heeft ook heel veel fijne kanten. Je ervaart op een dieper niveau, bent loyaal, rechtvaardig en kan intens genieten van positieve prikkels, zoals een prachtig uitzicht, mooie muziek, een fluweelzachte trui, heerlijk geurende bloemen, een stralende glimlach…

Het is belangrijk dat je inzicht krijgt in je eigen hooggevoeligheid. Welke prikkels kosten jou veel energie? Wat kan jij doen om weer op te laden? Waar ben je goed in, wat zijn je talenten? Hoe voorkom je overprikkeling en kan je gaan genieten van je hoogsensitiviteit?
Ik ben er inmiddels van overtuigd dat er veel talenten liggen verborgen in hooggevoeligheid.

Hoe zet ik mijn hoogsensitiviteit in om optimaal te genieten van het leven?