Workshop hoogsensitieve leerkrachten

Werk je in het onderwijs, ben je hoogsensitief én nieuwsgierig naar de wijze waarop je jouw talenten kan in zetten en hoe je om kunt gaan met je valkuilen? In de week van de HSP verzorg ik een workshop voor hoogsensitieve leerkrachten in mijn praktijk.

Woensdag 12 juni
16.00- 18.00
Coachingspraktijk De Werkplaats
Breda

Door mijn ervaring als intern begeleider op school en het coachen van hoogsensitieve volwassenen en kinderen in mijn praktijk, kan ik mijn passies hsp & onderwijs, combineren in een workshop. Wat komt er aan bod?
-Ontdekken hoe je jouw unieke hoogsensitieve talenten kan inzetten in de groep.
-Met compassie en een open blik je valkuilen zien en manieren vinden hiermee om te kunnen gaan.
-Ervaringen delen met andere hoogsensitieve onderwijsprofessionals.
-Jouw intenties omzetten in concrete acties die je gaan helpen in balans te blijven of te komen.

Interesse om meer in je sensitieve kracht te staan in het onderwijs? Meld je dan aan door vóór 7 juni een mail te sturen naar gwenvandongen@de-werkplaats.eu

Vind je het fijner om een persoonlijk coachtraject in te gaan? Kom dan eens langs voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek, voel je welkom!


Aandacht voor hoogsensitiviteit in wetenschappelijk onderzoek

Pluess M, Belsky J. Vantage sensitivity: individual differences in response to positive experiences. Psychol Bull. 2013 Jul;139(4):901-16. doi: 10.1037/a0030196. Epub 2012 Oct 1. PMID: 23025924.

Blij met de aandacht voor hoogsensitiviteit in wetenschappelijk onderzoek.
Pluess & Belsky (2013) laten zien dat hoogsensitieve kinderen (individual A) meer profiteren van een positieve interventie, zoals anti-pestprogramma’s of faalangstreductietraining, dan kinderen die niet hoogsensitief zijn (individual B). Vantage sensitivity.

In de praktijk zie ik dat hoogsensitieve kinderen snel opbloeien als er gerichte aandacht voor ze is; ze uitleg en inzicht krijgen in hun hoogsensitieve eigenschap; erkenning krijgen van de leerkracht en mogen meedenken over eventuele aanpassingen.

De blik van een kind dat zich ineens begrepen voelt.. prachtig 🍀

HSP & (huis)dieren

Je zult het als hoogsensitieve persoon herkennen, je liefde voor de natuur. Tot rust komen in het bos of aan het strand, genieten van een mooie wandeling of fietsroute. En de liefde voor (huis)dieren natuurlijk. Kroelen met je huisdier is één van de dingen waar je van kan genieten. Bijkomend voordeel is dat het er voor zorgt dat je even van je hoofd naar je hart verplaatst met je aandacht. Geniet bewust van deze mooie momenten, dat geeft energie!

Sinds kort is Link ons nieuwe gezinslid, we genieten met volle teugen van zijn aanwezigheid. Golden Retrievers zijn hele lieve allemansvrienden, vriendelijk en goed te trainen dus uitermate geschikt als coachhond. Als hij later groot is, mag hij me gaan helpen bij het coachen van angstige kinderen. Tot dan nog even lekker pup zijn!

Wees welkom lieve Link

Bron: Setti, A., Lionetti, F., Kagari, R. L., Motherway, L., & Pluess, M. (2022). The Temperament Trait of Environmental Sensitivity is Associated with Connectedness to Nature and Affinity to Animals. https://doi.org/10.1016/j.heliyon.2022.e09861

Gastcollege PABO 2023

Fijn om te horen dat het gastcollege “Hoogsensitieve leerlingen” goed is ontvangen door de studenten die de minor gedrag volgen op de PABO in Breda. Leuk om elk jaar een keer te komen! Een lichting aankomende gepassioneerde leerkrachten die weet hebben van hoogsensitiviteit.
Geen stoornis, geen diagnose gewoon een eigenschap met vele kanten. Stapje voor stapje naar meer bekendheid en normaliseren. Het mooie is dat de onderwijsbehoeften van hoogsensitieve leerlingen voor de hele klas passend is. 🍀

(Faal)angst & ACT

“Feel the fear and do it anyway” De quote die mij de afgelopen jaren verder gebracht heeft op mijn pad, bleek heel passend in ACT- Acceptance Commitment Therapy. Toch stappen zetten ook al voelde het ontzettend spannend en totaal uit mijn comfortzone: psychologie studeren, eigen praktijk beginnen, solliciteren en afscheid nemen van een veilige, fijne basis. Van angst naar toegewijde ACTie,

Voel je angst of belemmeringen op jouw pad of in het maken van waardengestuurde keuzes? Neem eens vrijblijvend contact op, ik help je er graag bij!

Opladen

Overprikkeld.. wat nu? 70% van de hoogsensitieve personen zijn prikkelmijdend en 30% is prikkelzoekend. Dat betekent op een verschillende manier opladen! Als prikkelmijder laad je op door even een moment voor jezelf te pakken, wandelen met de hond, mooie muziek op je koptelefoon, bellen met je beste vriendin, gedichten of verhalen schrijven, een dagboek bijhouden, met een grote mok warme thee en een dekentje op de bank, kroelen met de katten, yin yoga, meditatie of een rondje hardlopen bijvoorbeeld.

Als prikkelzoeker laad je op van dingen ondernemen met vrienden, spelen met je kinderen, koffiemomentje, verschillende boeken lezen ( er kunnen best verschillende boeken door het hele huis liggen), dansen op je favoriete muziek, krachtsport, teamsport, hardlopen, yogaflow of het bespelen van een muziekinstrument bijvoorbeeld.
Waar laad jij van op?

Trainingen voor onderwijsprofessionals

Het is zo waardevol om zicht te hebben op de hoogsensitieve leerlingen in de klas. Ruim 20% van de kinderen in je groep heeft deze eigenschap. Ze hebben zoveel mooie talenten te laten zien als ze de kans krijgen zichzelf te kunnen zijn. Erkenning, begrip en ondersteuning van de leerkracht is hierin onmisbaar. Heb je als leerkracht of als team interesse om meer te weten over deze groep leerlingen? Wil je zicht op de onderwijsbehoeften en daarbij aansluiten? Ben je zelf hoogsensitief en werk je in het onderwijs of in de kinderopvang? Dan is deze training iets voor jou!

Doelgroep: Intern begeleiders, kwaliteitscoördinatoren, leerkrachten, remedial teachers, pedagogisch medewerkers en pedagogisch coaches
Tijdsinvestering: Drie dagdelen van 2 á 3 uur

Dit drieluik is één van de mogelijkheden, maatwerk is zeker ook mogelijk. Voor meer informatie, mail naar
gwenvandongen@de-werkplaats.eu

Workshop hoogsensitieve leerlingen 12 juni 2023

Speciaal voor leerkrachten, intern begeleiders, pedagogisch medewerkers en andere professionals die met hoogsensitieve kinderen werken.
In de week van de HSP geef ik een workshop voor mijn collega’s van Delta-Onderwijs en ik mag 5 extra plaatsen beschikbaar stellen.

Ruim 20% van de mensen is hoogsensitief. Dat zijn 4-6 kinderen in jouw klas of groep. Deze eigenschap kent vele mooie kanten, maar kan ook de oorzaak zijn van zorgen zoals overprikkeling en faalangst. Hoogsensitieve kinderen kunnen last ervaren op school of op de opvang. Overprikkeling kan leiden tot boosheid, verdriet, frustratie, afzondering en/of lichamelijke klachten zoals buikpijn, hoofdpijn en een verstoorde stoelgang. Welke signalen kun je herkennen en hoe ga je daar vervolgens mee om? Welk leerkrachtgedrag kun jij inzetten om deze leerlingen te helpen?  

Inhoud workshop:
– Wat zijn de talenten en valkuilen van hoogsensitieve kinderen, met extra aandacht voor overprikkeling. 
– Verkennen van stimulerende en belemmerende factoren, van daaruit naar onderwijsbehoeften en helpend leerkrachtgedrag.
– Overeenkomsten en verschillen hoogbegaafdheid, ad(h)d en ASS 

Maandag 12 juni
15.30- 17.30 
Oosterhout (NB)

Er zijn 5 (gratis) plaatsen beschikbaar, wil je aanmelden? Stuur dan een mail naar gwenvandongen@de-werkplaats.eu

Ouder-kind faalangstreductie-training

De ouder-kind faalangst-reductietraining van deze periode is in volle gang! Dit schooljaar heb ik deze training in groep vijf en groep 7 kunnen aanbieden.

Drie pijlers: versterken zelfbeeld, ontwikkelen van helpende gedachtenpatronen en ontspanning. In acht bijeenkomsten, wordt er veel geleerd en ervaren door de kinderen over zichzelf, faalangst, spanning en ontspanning, vermijdingsgedrag, belemmerende en helpende gedachten, de eigen kwaliteiten, groeimindset en omgaan met het maken van fouten.

Ouders zijn een essentieel onderdeel in deze training. Zij doen vier van de acht bijeenkomsten mee en leren over faalangst, wat dat doet met je kind en hoe je als ouder ondersteunend kan zijn. Hoe geef je complimenten op proces en niet op resultaat? Welk gedrag van jou als ouder faciliteert onbewust de faalangst van jouw kind? Deze greep uit de onderdelen van de training geven ouders aan als heel waardevol te ervaren!

Mijn juf zegt..!


Steeds meer leerkrachten zijn zich er van bewust dat het gebruiken van groeitaal kinderen stimuleert te denken in kansen. Dat het maken van fouten essentieel is bij het leren van nieuwe dingen en niet betekent dat je dom bent, maar juist nieuwsgierig. Vraag het maar aan elke wetenschapper, ontwerper of ontwikkelaar.. Met elke fout kom je dichter bij het antwoord.

Een voorbeeld kwam vandaag voorbij in een gesprek met mijn vriendin Karin die kleuterjuf is op een basisschool in Oosterhout. Ze was even uit de klas voor de lunch en haar stagiaire raakte aan de praat met de kinderen over hoe lief hun juf was. “Onze juf is zo lief want ze wordt nooit boos als iets fout gaat. Dan gaan we er iets van leren!”
“Dat de kinderen dit terug geven, vind ik zo een mooi compliment!” luidde de trotse woorden van mijn vriendin.

Beseffen we ons wel genoeg wat een krachtig rolmodel we zijn voor onze leerlingen?
Pedagogisch medewerkers en kleuterleerkrachten hebben wat dat betreft een mooie positie in het begin van de schoolcarrière van jonge kinderen om de ontwikkeling van faalangst te voorkomen. De nadruk leggen op het proces, verwondering stimuleren en plezier maken tijdens het leren. Hoe vroeger we erbij zijn, hoe beter!